woensdag 24 maart 2010

Wordt vervolgd ?

vervolg ding 23

Dit programma heeft mij bewust gemaakt van allerlei ontwikkelingen en tools op internet waarvan ik het bestaan niet of nauwelijks kende. Ik zie in dat wij als bibliotheek beslist mee moeten gaan in deze ontwikkelingen om de klant, die zich eveneens ontwikkelt in de toekomst te kunnen blijven helpen.

Wat wat mij betreft voor verbetering vatbaar is, is verkleining van de hoeveelheid leesvoer. Vaak komt de inhoud op hetzelfde neer. De filmpjes zijn beslist prettig en duidelijk. Een waarschuwing dat het downloaden van sommige tools gevolgen kan hebben voor je computer lijkt me ook geen overbodige luxe en ik wil ook nog even vermelden dat het me meer tijd heeft gekost dan de anderhalf a twee uurtjes per week.

zaterdag 20 maart 2010

Bij deze wil ik allereerst de coaches bedanken voor hun af en toe hard benodigde steun en stimulans en in het bijzonder Yja, die steeds een paar dingen voorliep en ons de nodige tips en trucs bijbracht.

Wat zijn mijn favoriete dingen oftewel de dingen waar ik in de toekomst zeker mee verder ga: ik wil zeker mijn gebruik van de RSS-feeds gaan uitbreiden.
Fickr/Picasa is handig voor het maken van flyers e.d.
Wat ik ook zeer nuttig vind in gebruik is Googledocs. Ik wist voor de 23 dingen nog niet van het bestaan af en het is beslist zeer handig.
De ontwikkeling van een wiki voor onze bibliotheekorganisatie lijkt mij ook beslist nuttig en zit volgens Judith in de planning.
De discoveryknop op de Aquabrowser ga ik zeker gebruiken. De Aquabrowser zelf ook natuurlijk, dat spreekt voor zich.
De andere dingen vind ik leuk om gezien en gedaan te hebben, maar zijn niet mijn favorieten.

Ding 22 bibliotheek 2.0 en de toekomst


Dit was wel het item met het meeste leesvoer. Duidelijk is mij wel geworden dat we met zijn allen moeten doorgaan met ontwikkelen want stilstand is achteruitgang. Technische ontwikkelingen toepassen om de dienstverlening te verbeteren.
Het kernwoord is "klantgericht". De bibliotheek is toegankelijker geworden doordat de klant in principe vanuit elke locatie en op elk tijdstip de bibliotheek kan bereiken en items kan inzien en reserveren; zijn visie op b.v. een boek kan plaatsen en dit kan delen met anderen, zijn vragen kan stellen op alle gebieden. Het is voor de bibliotheek een uitdaging om de klant persoonlijk te attenderen op nieuwtjes en nieuwe aanwinsten op zijn/haar interessegebied m.b.v. de web 2.0 toepassingen en straks de web 3.0 toepassingen.
Ik zie zeer zeker het belang hiervan, maar ik blijf de bieb als ontmoetingsplaats en voor de culturele evenementen zeer belangrijk vinden. Voor veel mensen is het persoonlijke contact nog steeds erg belangrijk. En het snuffelen tussen de boeken blijft voor mij persoonlijk toch ook iets heel prettigs.

Wat ik trouwens best een leuk idee vond is de virtuele leesclub als aanvulling op de fysieke leesclubs.

woensdag 17 maart 2010

ding 22


bijna klaar!!!!!

zondag 14 maart 2010

Ding 21 Aquabrowser en discovery


Ik heb het nieuwste boek van Mankell op Worldcat geplaatst en een beoordeling gegeven. Hetzelfde gedaan op Discoveries van de nieuwe Aquabrowser. Op zich vind ik het een goede zaak dat iedereen in principe een boek kan beoordelen en dit weer kan delen met anderen. Hier ga ik beslist meer mee doen. Wel vreemd vind ik de relevantie van sommige tags in de wolk.

Ding 20 Muziek


Ik ben het met Yja eens. Grooveshark is de gemakkelijkste website in gebruik. Ik heb een playlist aangemaakt en de widget op mijn blog gezet. Wat ik aan last-fm weer leuk vind is dat je geattendeerd wordt op andere muzikanten, die lijken op de artiest die jij hebt ingegeven. Net als dat geldt voor boeken; dat je geattendeerd wordt op andere titels die lezers ook hebben gelezen. Voor wat betreft gebruik in de bibliotheek zou dit het enige zijn waar ik mogelijkheden mee zie.

zaterdag 27 februari 2010

Ding 19 Socal networks


Ik zit zelf dankzij mijn kinderen al een poosje op hyves. Puur voor de fun. Ik gebruik 't soms om korte berichtjes te versturen en grappige dingen te ontvangen en door te sturen. Mijn dochter Dieuwke is b.v. ook lid van de Dieuwke-hyves, en zo kun je voor allerlei onderwerpen hyves verzinnen. Ik kan me voorstellen dat het grappig is om je bibliotheek op hyves te plaatsen (zie hyves van bibliotheek Loosduinen), maar ik zie niet echt veel voordelen t.o.v. de gewone bibliotheekwebsite.

punt 18 Library Thing



Ik heb 10 willekeurige titels toegevoegd aan mijn LT account. Volgens de recensies vrij populaire titels. Ik had in eerste instantie niet door dat je bij elk boek dat je toevoegt zelf een afbeelding moet plaatsen. Dit nog even aangepast. Ik heb geen recensies toegevoegd en ga me hier niet verder in verdiepen. Ik zie wel voordelen van deze site. Ik lees ook graag recensies voordat ik aan een nieuw boek begin en als ik meer tijd had zou ik ook wel graag recensies plaatsen. Ach ....ooit. Voor het collectioneren is het ook nuttig om de populariteit van boeken te kunnen nagaan, zodat je daar als bibliotheek op kan inspringen.

woensdag 17 februari 2010

17. web 2.0

Ik vond het best lastig om een goed voorbeeld te vinden. Je komt zo enorm veel tegen. Via boekweb kwam ik op een lijst met veel boekenweblogs, waar ik ook de Dizzie-communitysite, waar Jenny en IJa over bloggen tegenkwam.
Dit is inderdaad een heel goed voorbeeld van een web 2.0.
NRC Handelsblad heeft een nieuwe boekenwebsite gelanceerd met nieuws, gastblogs van bekende schrijvers, discussies over actuele kwesties en thematische informatie over auteurs en boeken.

zondag 14 februari 2010

punt 16 youtube


Youtube wordt al behoorlijk gebruikt in mijn gezin. Regelmatig zoek ik zelf een muziekvideootje op of hoor mijn kinderen gniffelen om grappige filmpjes.
Het zou leuk zijn om op de bibliotheeksite een filmpje te plaatsen met een digitale rondleiding, of aandacht vestigen op een expositie of andere activiteit in je bieb. Ik twijfel aan het nut van het plaatsen van een biebfilmpje op youtube.

donderdag 11 februari 2010

punt 15 podcast


Ik heb wat podcastuitzendingen beluisterd. Dit is eigenlijk hetzelfde als uitzending gemist, waar ik best vaak gebruik van maak maar dan zonder beeld. Dit is wel leuk als je iets aan het doen bent waar je je aandacht niet bij hoeft te houden en lekker kunt luisteren naar e.e.a. Op netvibes heb ik een RSS-feed toegevoegd van een boeken-magazinepodcast.

zondag 24 januari 2010

punt 14 chatten


Chatlink op mijn blog geplaatst. Nu nog wachten op beschikbare chatters om het chatten in praktijk te brengen. Ik zie mijn kinderen dagelijks MSNnen, wat heel handig is met huiswerk etc. dus is dit voor de werkomgeving ook een snelle manier van communiceren. Persoonlijk pak ik liever de telefoon, maar dat zal wel de onwennigheid zijn.

Googledoc's


Googledoc's is iets waar ik vaker gebruik van zou willen maken.
Ik vind dit een snelle manier van documentbewerking, waarbij oeverloos
heen en weer gemail wordt vermeden. Ik heb de collegá's waarvan ik het
gmailadres heb uitgenodigd om typefouten uit mijn documentje te halen.
De mailadressen van Lidy en Yja heb ik niet op mijn lijstje staan, dus vandaar dat
die geen uitnodiging hebben ontvangen. Als ik je adres heb nodig ik je alsnog graag uit.

zondag 17 januari 2010

Ding 12 twitteren


Ik heb rondegeneusd in het twittergebeuren. Dit is voor mij geen blijvertje. Ik zie het meer als een miniblog. Ik kan aan de ene kant de voordelen er wel van zien, dat je zeer snel informatie kan versturen of toegestuurd krijgen. Aan de andere kant vind ik wel dat mensen misschien te snel iets melden waar ze eventueel later spijt van krijgen, of onbenulligheden gaan rondsturen en er teveel tijd in stoppen.

zondag 3 januari 2010


Nadat het schuldgevoel steeds groter werd omdat ik in de afgelopen weken niets aan de 23 dingen gedaan heb, heb ik mezelf er toch op deze zondagochtend toe aangezet om de wiki te bestuderen.
In de zandbak heb ik een boek van de dag geplaatst. Ik heb alleen vergeten om hier mijn blogadres achter te plaatsen...tja het kan ook niet in 1 keer goed gaan. (En om heel eerlijk te zijn heb ik dit boek ook nog niet gelezen).
Om dit verzuim goed te maken heb ik bij zumba een item toegevoegd met wel een adresverwijzing.
Ik ben het eens met diegenen die waarschuwen om voorzichtig te zijn met wat je op een wiki plaatst en dat niet alle informatie die er op een wiki te vinden is accuraat hoeft te zijn. Toch zie ik ook de vele voordelen.
zandbak.jpg