woensdag 24 maart 2010

Wordt vervolgd ?

vervolg ding 23

Dit programma heeft mij bewust gemaakt van allerlei ontwikkelingen en tools op internet waarvan ik het bestaan niet of nauwelijks kende. Ik zie in dat wij als bibliotheek beslist mee moeten gaan in deze ontwikkelingen om de klant, die zich eveneens ontwikkelt in de toekomst te kunnen blijven helpen.

Wat wat mij betreft voor verbetering vatbaar is, is verkleining van de hoeveelheid leesvoer. Vaak komt de inhoud op hetzelfde neer. De filmpjes zijn beslist prettig en duidelijk. Een waarschuwing dat het downloaden van sommige tools gevolgen kan hebben voor je computer lijkt me ook geen overbodige luxe en ik wil ook nog even vermelden dat het me meer tijd heeft gekost dan de anderhalf a twee uurtjes per week.

zaterdag 20 maart 2010

Bij deze wil ik allereerst de coaches bedanken voor hun af en toe hard benodigde steun en stimulans en in het bijzonder Yja, die steeds een paar dingen voorliep en ons de nodige tips en trucs bijbracht.

Wat zijn mijn favoriete dingen oftewel de dingen waar ik in de toekomst zeker mee verder ga: ik wil zeker mijn gebruik van de RSS-feeds gaan uitbreiden.
Fickr/Picasa is handig voor het maken van flyers e.d.
Wat ik ook zeer nuttig vind in gebruik is Googledocs. Ik wist voor de 23 dingen nog niet van het bestaan af en het is beslist zeer handig.
De ontwikkeling van een wiki voor onze bibliotheekorganisatie lijkt mij ook beslist nuttig en zit volgens Judith in de planning.
De discoveryknop op de Aquabrowser ga ik zeker gebruiken. De Aquabrowser zelf ook natuurlijk, dat spreekt voor zich.
De andere dingen vind ik leuk om gezien en gedaan te hebben, maar zijn niet mijn favorieten.

Ding 22 bibliotheek 2.0 en de toekomst


Dit was wel het item met het meeste leesvoer. Duidelijk is mij wel geworden dat we met zijn allen moeten doorgaan met ontwikkelen want stilstand is achteruitgang. Technische ontwikkelingen toepassen om de dienstverlening te verbeteren.
Het kernwoord is "klantgericht". De bibliotheek is toegankelijker geworden doordat de klant in principe vanuit elke locatie en op elk tijdstip de bibliotheek kan bereiken en items kan inzien en reserveren; zijn visie op b.v. een boek kan plaatsen en dit kan delen met anderen, zijn vragen kan stellen op alle gebieden. Het is voor de bibliotheek een uitdaging om de klant persoonlijk te attenderen op nieuwtjes en nieuwe aanwinsten op zijn/haar interessegebied m.b.v. de web 2.0 toepassingen en straks de web 3.0 toepassingen.
Ik zie zeer zeker het belang hiervan, maar ik blijf de bieb als ontmoetingsplaats en voor de culturele evenementen zeer belangrijk vinden. Voor veel mensen is het persoonlijke contact nog steeds erg belangrijk. En het snuffelen tussen de boeken blijft voor mij persoonlijk toch ook iets heel prettigs.

Wat ik trouwens best een leuk idee vond is de virtuele leesclub als aanvulling op de fysieke leesclubs.

woensdag 17 maart 2010

ding 22


bijna klaar!!!!!

zondag 14 maart 2010

Ding 21 Aquabrowser en discovery


Ik heb het nieuwste boek van Mankell op Worldcat geplaatst en een beoordeling gegeven. Hetzelfde gedaan op Discoveries van de nieuwe Aquabrowser. Op zich vind ik het een goede zaak dat iedereen in principe een boek kan beoordelen en dit weer kan delen met anderen. Hier ga ik beslist meer mee doen. Wel vreemd vind ik de relevantie van sommige tags in de wolk.

Ding 20 Muziek


Ik ben het met Yja eens. Grooveshark is de gemakkelijkste website in gebruik. Ik heb een playlist aangemaakt en de widget op mijn blog gezet. Wat ik aan last-fm weer leuk vind is dat je geattendeerd wordt op andere muzikanten, die lijken op de artiest die jij hebt ingegeven. Net als dat geldt voor boeken; dat je geattendeerd wordt op andere titels die lezers ook hebben gelezen. Voor wat betreft gebruik in de bibliotheek zou dit het enige zijn waar ik mogelijkheden mee zie.